Gantirugi bekas tahanan ISA dikurang kepada RM300,000

Gantirugi bekas tahanan ISA dikurang kepada RM300,000Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini mengekalkan keputusan bekas tahanan Akta Kelamatan Dalam Negeri (ISA) Badrul Zaman P.S. Mohamad yang ditahan menyalahi undang-undang tetapi mengurangkan jumlah gantirugi yang diberikan kepadanya dari RM3.3 juta kepada RM300,000.
Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad yang mengetuai panel  hakim tiga anggota sebulat suara menolak rayuan yang dikemukakan superintenden Pusat Tahanan Kamunting, timbalan menteri Dalam Negeri dan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penahanan Badrul Zaman menyalahi undang-undang dan tidak mengikut perlembagaan.
Bagaimanapun, panel itu, yang terdiri daripada Hakim Datuk Abdul Wahab Patail dan Datuk Mohamad Ariff Md Yusof membenarkan rayuan mereka berhubung  kuantum.
“Keputusan Mahkamah Tinggi berhubung kuantum (memberi RM3.3 juta kepada Badrul Zaman) diketepikan dan digantikan dengan anugerah RM300,000,” kata Syed Ahmad Helmy.
Mahkamah juga memerintahkan Badrul Zaman dibayar lapan peratus faedah setahun dari tarikh kes saman itu difailkan pada 30 November 1994 sehingga kes itu selesai.

Mahkamah juga memberi RM15,000 kos guaman kepada Badrul Zaman.
Sebaik mendengar keputusan itu, Badrul Zaman berdiri dan mengucapkan terima kasih kepada panel hakim.    
Peguam Badrul Zaman, M Manoharan yang juga ADUN Kota Alam Shah memberitahu pemberita selepas prosiding bahawa dengan faedah, jumlah gantirugi yang bakal diperoleh anak guamnya mencecah lebih RM800,000.

Manoharan yang juga bekas tahanan ISA berkata beliau gembira tahanan anak guamnya diisytiharkan menyalahi undang-undang, tetapi berkata beliau akan membawa isu berhubung kuantum ke Mahkamah Persekutuan.
Badrul Zaman ditahan selama tiga tahun dari 1991, atas dakwaan terbabit dengan pengeluaran permit dan pasport palsu kepada pekerja asing.    

Perintah tahanannya dilanjutkan untuk tempoh dua tahun lagi berkuat kuasa 14 September 1993.
Dalam saman itu, plaintif menyatakan bahawa beliau tidak mencabar kesahihan perintah penahanan pertama selama dua tahun.
Bagaimanapun, beliau mencabar perintah tempoh lanjutan penahanan itu untuk tempoh dua tahun lagi yang dikeluarkan timbalan menteri Dalam Negeri.
Beliau dibebaskan pada 1994 selepas Mahkamah Tinggi Pulau Pinang membenarkan permohonan habeas corpusnya.
Peguam kanan persekutuan Suzana Atan mewakili superintenden Pusat Tahanan Kamunting, timbalan menteri Dalam Negeri dan kerajaan.

– Bernama

PERINGATAN: Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

malaysiakini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s